KENTSEL DÖNÜŞÜM

SÜRECİN İŞLEYİŞİ

  • Belediye İmar Müdürlüğü veya Tapu Müdürlüğü’ ne başvurarak arşivden mevcut binanıza ait statik – mimari projeler temin edilir.
  • Bina Deprem Risk Raporu almak için binaya ait mevcut projeler, tapu (Daire Tapusu, Kat mülkiyet tapusu) mevcut değilse daireye ait hisseli arsa tapusu, nüfus cüzdanı fotokopisi, Tapu Müdürlüğü’nden alınmış Bağımsız Bölüm Listesini gösterir belge ile T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Lisanslı kurumlara başvuru yapılır.
  • Deprem Riski Raporu hazırlanır ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilir.
  • Bakanlık bu Raporu 10 içinde inceler ve onaylar. Rapora göre bina çürük ise Bakanlık (deprem açısından riskli yapı statüsünde ise) ilgili Tapu Müdürlüğü’ne Riskli Yapı şerhi işler ve Kat Maliklerine yazı ile tebliğ eder.
  • Resmi yazının Kat Maliklerine resmen tebliğ edildiği tarihi takip eden 60 gün dahilinde 2/3 çoğunluk ile “Bina Ortak Karar Protokolü” hazırlanır. Bu protokolde binanın nasıl yıkılıp yaptırılacağı belirtilir Bina 60 gün içinde yıktırılamazsa Bakanlık tarafından ilave 30 gün süre tahsis edilir. Bu süre zarfında da yıkım gerçekleşmezse, bu takdirde yıkım ilgili mülki amirler tarafından yapılır veya yaptırılır. Riskli yapının yine de yıktırılmadığı tespit durumlarda Bakanlıkça yazılı olarak İdareye bildirilir. Buna rağmen yıktırılmadığı tespit edilen yapılar, Bakanlıkça yıkılır veya yıktırılır. Bakanlık veya İdare tarafından yapılan yıktırmanın masrafları, ilgili tapu müdürlüğüne bildirilir. Tapu müdürlüğü, yıkılan binanın paydaşlarının müteselsil sorumlu olmalarını sağlamak üzere tapu kaydındaki arsa payları üzerine masraf tutarında müşterek ipotek belirtmesinde bulunarak Bakanlığa veya İdareye ve binanın aynî ve şahsî hak sahiplerine bilgi verir.
  • Bina Ortak Karar Protokolü İl Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne dilekçe ile sunulur. En az üçte iki çoğunluk ile alınacak kararlar ve anlaşma şartları Müdürlüğe bildirilir. Anlaşmaya katılmayan maliklerin bağımsız bölümlerine ilişkin arsa payları; Bakanlıkça tespit ettirilen arsa payı değeri üzerinden anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık artırma usulü ile satılır. Bu suretle paydaşlara satış gerçekleştirilemediği takdirde, bu paylar, Bakanlığın talebi üzerine, tespit edilen rayiç bedeli de Bakanlıkça ödenmek kaydı ile tapuda Hazine adına resen tescil edilir ve yapılan anlaşma çerçevesinde değerlendirilmek üzere Bakanlığa tahsis edilmiş sayılır.
  • Bina kat maliklerinin kendi imkanları ile bir Müteahhide yaptırılacaksa Bakanlık ile anlaşma yapan kredi kuruluşlarına kredi için başvurulur. Eğer bina kat karşılığı bir müteahhide yaptırılacaksa bu takdirde kira yardımı için başvurulur. Bakanlıkça yapılan Kira Yardımı 18 ay için ve aylık en fazla 600 TL’dir.

FİNANSAL DESTEK

KİRA YARDIMI

  • Anlaşma ile tahliye edilen uygulama alanındaki yapılar ile uygulama alanı dışındaki riskli yapıların maliklerine tahliye tarihinden itibaren konut ve işyerlerinin teslim tarihine veya ilgili kurumca belirlenecek tarihe kadar, mümkün olması hâlinde geçici konut veya işyeri tahsisi, mümkün olmaması hâlinde ise, Bakanlıkça kararlaştırılacak aylık kira yardımı yapılabilir.
  • Kira yardımı aylık 600 Türk Lirasını, yardım süresi ise, 18 ayı geçemez.
  • Aylık kira bedeli, her yıl Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Tüketici Fiyatları Endeksi oranında güncellenir.
  • Yapılacak kira yardımının ilk beş aya kadar olan kısmı, taşınma masrafları da dikkate alınarak peşin olarak ödenebilir.
  • Yapılarda kiracı veya sınırlı aynî hak sahibi olarak ikamet edenlere veya işyeri işletenlere, Bakanlıkça belirlenecek oranda defaten kira yardımı yapılabilir.
  • Kira yardımı başvuruları;
    Uygulama alanında, riskli alan veya rezerv alanı belirlenmesine ilişkin karar ve tapu belgesine istinaden ilgili kuruma,
    Uygulama alanı dışındaki riskli yapılarda, riskli yapı tespitine ilişkin rapor ve tapu belgesine istinaden Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğe yapılır.

KREDİ DESTEĞİ

  • Bankalar tarafından sağlanacak kredilere verilecek faiz desteği ödemeleri, bankanın kullandırılan kredilere ilişkin taksit vadesi sonuna kadar hesaplanan ve her ay kendi kayıtlarına göre kesinleşmiş aylık faiz desteği tutarlarını Bakanlığa bildirmesini takiben Bakanlıkça hesaptan gerçekleştirilir.
  • Hak sahipleri tarafından geri ödemesi gerçekleştirilmeyen krediler için faiz desteği ödemeleri durdurulur.
  • Hak sahiplerinin bankalar ile yapılacak olan protokoller kapsamında kullanacakları kredinin anapara riski ile faiz desteği dışında kalan faiz ödemelerinden doğan risk tamamen bankaya aittir.
  • Konut Yapım Kredisi senelik % 4 faiz oranı ile anlaşmalı bankalardan temin edilebilir. Geri ödemesiz dönem en fazla 2 sene olup geri ödeme süresi de azami 10 senedir.

HİZMETLERİMİZ

No Hizmet Tanımı Birim
1 6306 Sayılı Kanun ile İlgili Detaylı Bilgilendirme ve Yol Haritasının Çizilmesi (Brief Verilmesi) - Süreci İlgilendiren Tüm Teknik, Hukuki,Kredi Olanakları,Kira Yardımı vb. Hususların Açıklanması, Kritik Noktalar Üzerinde Kat Maliklerinin Aydınlatılması) Sefer
2 Binasını Kendi Öz kaynakları ile Yıktırıp Yaptırtmak İsteyen Kat Malikleri İçin Mevcut İmar Durumuna Uygun Kat Planlarının Hazırlanması ve İşin Maliyet Keşfinin Hazırlanması Götürü
3 Apartman Karar Defterine Yıkım Kararı İşlenmiş Kat Karşılığı Modeliyle Yıkılıp Yaptıralacak Binaların Tekliflerin İncelenmesi, Tekliflerin Doğrulanması, Bu Tekliflerin Doğrulanması, Diğer Tekliflerle Mukayese edilmasi, Müteahhit Firmanın Mali Durumunun Kontrol Edilmesi Götürü
4 Kat Karşılığı veya Taahhüt Modeliyle Yaptırılan Binaların İnşaat Kontrollük Hizmetleri Ay
5 Müteahhit Firma ile Anlaşmazlığa Düşmüş Kat Maliklerinin Hukuki Süreç Yönetimi Götürü
6 Müteahhitle Hukuki Süreç Yaşayan ve Binası Yapımı Tamamlanmamış İhtilaflı Binaların Tamamlanması için Destek (Yatırımcı Bulunması) %

KENTSEL DÖNÜŞÜM SORU/CEVAP - PDF

KENTSEL DÖNÜŞÜM KANUNU - PDF


© 2017 BHS Mimarlık İnşaat Taahhüt ve Tic. Ltd. Şti. Tüm hakları saklıdır.